Friday , February 3 2023
Home / Archive / CHAIN RULE (RATIOS & PROPORTIONS)

CHAIN RULE (RATIOS & PROPORTIONS)

Listen to this article

CHAIN RULE

(RATIOS & PROPORTIONS)

Q1. If the price of 23 toys is PKR276, what will be the price of 12 toys?
Ans: PKR144
Q2. If a quarter kg of carrots costs 60 paisas, how many paisas will 200 grams cost?
Ans: 48 paisas
Q3. If 16 men working 7 hours a day can plough a field in 4l days, in how many days will 14 men working 12 hours a day plough the same field?
Ans: 32
Q4. In a dairy farm, 40 cows eat 40 bags of husk in 40 days. In how many days one cow will eat one bag of husk?
Ans: 40
Q5. 4 mat-weavers can weave 4 mats in 4 days. At the same rate, how many mats would be woven by 8 mat-weavers in 8 days?
Ans: 16
Q6. A fort had provision of food for 150 men for 45 days. After 10 days, 25 men left the fort. The number of days for which the remaining food will last is:
Ans: 42 days
Q7. If the price of 6 toys is Rs. 264.37, What will be the approximate price of 5 toys?
Ans: Rs.220
Q8. Running at the same constant rate, 6 identical machines can produce a total of 270 bottles per minute. At this rate, how many bottles could 10 such machines produce in 4 minutes?
Ans: 1800
Q9. 10 men, working 6 hours a day can complete a work in 18 days. How many hours a day must 15 men work to complete the work in 12 days?
Ans: 6 hours a day
Q10. If 36 men can do a piece of work in 25 hours, in how many hours will15 men do it?
Ans: 60 hours
Q11. If the cost of “x” metres of wire is “d” rupees, then what is the cost of “y” metres of wire at the same rate?
Ans: Rs. yd/x
Q12. If a quarter kg of potato costs 60 rupees. How many rupees will 200 gm cost?
Ans: 48 rupees
Q13. If 18 binders bind 900 books in 10 days, how many binders will be required to bind 660 books in 12 days?
Ans: 11
Q14. If 8 men can reap 80 hectares in 24 days, how many hectares can 36 men reap in 30 days?
Ans: 450 hectares
Q15. If 7 spiders make 7 webs in 7 days, 1 spider will make 1 web in how many days?
Ans: 7 days
Q16. 39 persons can repair a road in 12 days, working 5 hours a day. In how many days will 30 persons, working 6 hours a day, complete the work?
Ans: 13 days
Q17. If 20 men can build a wall 56 meters long in 6 days, what length of a similar wall can be built by 35 men in 3 days?
Ans: 49 meters
Q18. 2 men and 7 boys can do a piece of work in 14 days; 3 men and 8 boys can do the same in 11 days. Then, 8 men and 6 boys can do three times the amount of this work in:
Ans: 21 days
Q19. 36 men can complete a piece of work in 18 days. In how many days will 27 men complete the same work?
Ans: 24 days
Q20. 3 pumps working 8 hours a day, can empty a tank in 2 days. How many hours a day must 4 pumps work to empty the tank in 1 day?
Ans: 12 hours

The writer teaches General Ability at World Times Institute.

Check Also

CSS Paper Essay 2023

Listen to this article CSS Paper Essay 2023 Jahangir’s World Times E-mail: worldtimes07@gmail.com Ph: 0302 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *